torstai 9. toukokuuta 2013

Miksi kenkiä ei kannata ostaa käytettyinä?

Miksi kenkiä ei kannata ostaa käytettyinä?

Kosmetologiopintojeni aikana opin opettajalta muuan hyödyllisen vinkin, kerron sen nyt teillekin arvon lukijat.

Ei kannata ostaa kirpputorilta kenkiä. Niiden muoto on muotoutunut jo edellisen käyttäjän jalkaan ja ei välttämättä sovi omaan jalkaasi. Lisäksi jos edellisellä kenkien käyttäjällä on ollut jaloissa jokin rakenteellinen vika, virheaskellus tai muuta vastaavaa, voi oma jalkasi kärsiä tästä. 
Suosittelen aina ostamaan kengät uusina ja suoraan kaupasta.
Pahimmassa tapauksessa kengissä voi muhia myös jalkasieni, joka voi tarttua sinun jalkoihisi!
Siispä, harkitkaa kenkien ostamista käytettyinä.

Jos kuitenkin päädyt ostamaan käytetyt kengät, on syytä kiinnittää huomiota ainakin pariin asiaan:

Tarkasta, että kengän saumat ovat siistit, ettei niistä vuoda heti vedet läpi ensimmäisen sadekelin aikana. 
Katso että pohja on hyvässä kunnossa, eikä ole puhkikulutetut.
Katso että mahdollinen korko on tukevasti kiinni, eikä heilu.
Katso korkolappujen kunto. Jos ovat kuluneet, voit käydä vaihdattamassa ne suutarilla.
Tarkasta, että kengät ovat sisältä ehjät, eivätkä repeilleet. Katso missä kunnossa pohjallinen on, jos se on rullautunut, tai sitä ei ole ollenkaan, saat ostettua uudet kaupasta. Uudet pohjalliset suosittelen ostamaan joka tapauksessa.
Jos kengät ovat nahkaa, putsaa irto lika kotona nihkeällä rätillä (ei liian märällä, jotta nahka ei kastu) ja käsittele tämän jälkeen nahkarasvalla. Noudata rasvapurkissa olevia ohjeita.
Tämän jälkeen toivotaan, ettei edellisellä käyttäjällä ole ollut sinun jalkasi muodosta poikkeavaa jalkaa, tai sientä.

Jalkaongelmista:

Jalkaongelmia on muuten todella paljon. Niitä näkee joka päivä. Kiinnitän siihen itse huomiota vähän turhankin paljon, vaikka en mikään jalkojen hoitaja olekaan. Se ammatti tosin kiinnosti minua vielä muutama vuosi takaperin, mutta luovuin opintojen päätyttyä ajatuksesta, ainakin toistaiseksi.
Jos teillä on ongelmia jalkojen suhteen, tai epäilette, että teillä saattaisi olla, suosittelen kääntymään asiantuntijoiden puoleen. Jos ette ole varmoja, onko teillä mahdollisesti jokin rakenteellinen vika jaloissanne voitte tarkkailla esim.näitä asioita: 
Kenkänne kuluvat aina samoista kohdista eli esim. kengän sisäsyrjät.
Polvianne, tai nilkkoja koskee. Kyse voi olla lapsena opitusta vääränlaisesta askelluksesta. Kyseessä voi olla myös urheiluvamma tai lukemattomia muita syitä.


Minua itseäni kauhistuttaa, kun näen nuoria naisia feikki Ugg kengät jalassaan, (tai jotkin muut surkeat tossut, jotka eivät edes aja kenkien asiaa, joka muuten on suojata ja tukea jalaka, ei ainoastaan näyttää hyvältä) jotka ovat astuttu niin linttaan, että jalka ja nilkka ei voi olla kärsimättä siitä. Jos tunnistatte itsenne, tai lapsenne tällaisten kenkien käyttäjinä, heittäkää kengät heti roskiin, niitä ei tulisi kenenkään käyttää! Kyseisessä tapauksessa tulisi hankkia hyvät, tukevat kengät, joissa on juuri käyttäjälleen tehdyt tukipohjalliset, siis jos kyseessä on jaloissa oleva virheasento/vääränlainen askellus. Missään tapauksessa tällaisten askeltajien ei tulisi käyttää lörppöreunaisia, ei-tukevia kenkiä, jolloin jalkavaivat ajan myötä vain pahenevat ja vanhempana vaivat voivat olla todella kivuliaita, kipu voi säteillä polviin, lonkkiin, selkään ja jopa niska-ja hartiaseudulle asti. Tämä voi vaikuttaa ratkaisevasti koko kroppasi hyvinvointiin.

Jalan virheasennon vaikutus ihmisvartaloon

Varsinkin lasten kenkiin tulisi panostaa. Silloin jalka kasvaa ja kehittyy. Lapsille usein virheellisesti ostetaan hieman isompia kenkiä, jotka oikeasti olisivat sopivat lapselle. Syynä on se, ettei jatkuvasti tarvitse olla ostamassa lapselleen uusia kenkiä, koska ne ovat niin kalliita ja lapsen jalka kasvaa kuitenkin nopeasti ja kengät ovat taas hetken kuluttua pienet. Järki käteen! Juuri tässä iässä kun vartalo kasvaa, pitää panostaa varsinkin kenkiin, ettei mahdollisia virheasentoja jalkaan syntyisi. 

Katsokaa, että lapsenne astuu kantapää edeltä, eikä hän tallaa päkiä edeltä maahan. Vielä kalliimaaksi ja kivuliaammaksi tulee aikuisena se, kun on väärät sääret ja jalkaterät sojottaa mihin sattuu, varpaat ovat kierot ja kynnet kasvavat varpaiden sisään. Joutuu käymään lääkärissä ja vanhuksena syömään kipuihin lääkkeitä, jos jalat enää siinä vaiheessa edes kantaa. Lisäksi on liikavarpaita ja känsiä. Okei nyt vähän liioittelen, mutta oikeasti, ostakaa oikean kokoisia kenkiä! Niin lapsellenne, kuin itsellennekin.

Jos ette ole varmoja, minkä kokoisia kenkiä tulisi käyttää, mitatkaa/käykää mittauttamassa jalkapohjanne ja kysykää neuvoja kenkämyyjältä kenkien ostoon. Katsokaa, että lesti on sopivan leveä. Kenkämalleissa vaihtelee lestien leveydet todella paljon, joten esim.minun leveälestiseen jalkaan ei käy puman kapealestiset kengät, kun taas toisille ne on hyvät ja adidakset liian leveitä. 

Tuntekaa jalkanne. Ne kantavat teidät useita tunteja päivässä, ne ovat teidän kulkuväline, jolla liikutte huomaamattanne paikasta toiseen pitkin päivää. Ne saavat levätä vain öisin ja ovat heti aamulla valmiita uusiin haasteisiin. Käykää jalkahoidoissa ja leikatkaa kyntenne sopivan mittaisiksi. Rakastakaa jalkojanne!

Minä rakastan kenkiä ja omistan niitä monet parit. Niiden ostossa on kuitenkin syytä käyttää järkeä.

Arvatkaapa muuten, kummilla on enemmän jalkaongelmia: miehillä, vai naisilla? ;)

1 kommentti:

  1. Just mietin, kuinka paljon nykyään näkee juuri nuoria tyttöjä, jotka astuvat jalat linttaan miten sattuu. Voin vaan tod. kuvitella millaisia vaivoja on tiedossa aikuisena ja vanhempana. Joten oikeassa olet, kenkiin kannattaa panostaa :)-Skuukkeli-

    VastaaPoista

Asialliset kommentit julkaistaan, kiitos kommentistasi! :)