sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Rethink your drink

Tuli tässä eilen vanhoja kuvia selaillessa sellainen juttu mieleen, että monikaan ei ihan varmasti ajattele, että mitä kaikkea sitä tuleekaan juotua. Monesti puhutaan vaan siitä, että pitäisi syödä terveellisesti. Yhtä lailla, pitää myös juoda oikeita juomia, jotta ylimääräistä turhaa energiaa ei pääse hipumaan vyötärölle juomien kautta.

Alla olevasta kuvasta näkyykin sokerien määrä/1 vastaava juoma.

Havannointikuva sokerien määristä juomissa

Vasemmalla puolella on ihan vain vettä - sokeripussi on tyhjä, vaikka pussin kulma on taittunut niin, että se heijastaa valoa ja nopeasti katsottuna näyttää siltä, että pussissa olisi vähän sokeria. Näin ei kuitenkaan ole!

Seuraavana onkin Kool Aid Jammersin jotain mehulientä, en ole koskaan testannut, mutta siinä on saman verran sokeria, kuin mehussa ja kaakaossa siinä vieressä, neljäs putelo, on vain hieman enemmän sokeria.

Viidentenä RedBull ja yhtä lailla muutkin energiajuomat, Batteryt ym, ovat todellisia sokerihirmuja!

Kuudennesta purkista ei ole mitään tietoa, mutta tuo seitsemäs, eli limupullo, vetää vertoja ihan yhtä lailla energiajuomille, kuin myös tuolle tuntemattomallekin juomalle, joka kaiketi jotain limonadin tapaista on sekin.


Oma vinkkini on, että juo pääasiassa ruoan kanssa vettä. Itse kuulin tässä taannoin äidiltäni (joka seurailee yhtä innostuneesti kaikkia terveysjuttuja kuin minäkin) että ruokaillessa ei edes kannata juoda, koska se sekoittaa jotenkin ruuansulatusjärjestelmää. En osaa selittää tarkemmin, enkä muista miten se hieno lause meni, mutta olen kuullut vastaavasta jutusta ennenkin.
Lisäksi olen lukenut, että ihmiset helposti huuhtelevat juomalla ruoanpalaset kurkusta alas, koska ovat niin laiskoja pureskelemaan ruokaa kunnolla, että senkin vuoksi pitäisi ruokaillessa juomista välttää ja juoda mielummin se lasillinen vettä sitten ruokailun päätteeksi.
Näin yleensä itse toimin ja siihen tottuu oikeasti tosi nopeasti, ettei litki vettä siinä samalla kun syö. :)


Vettä pitäisi muutenkin juoda tasaiseen tahtiin pitkin päivää, ei vain ruokaillessa, aamupalalla, lounaalla, illallisella tms... Valitettavan moni unohtaa kuitenkin sen veden juonnin tärkeyden. Ihminen kuitenkin on n.62prosenttisesti vettä, sitä ei pitäisi koskaan unohtaa. Olen joskus kuullut, ettei enempää kuin 2dl kerrallaan imeydy, joten kun juo, pitäisi juoda se desin-pari ja sitten odottaa taas hetki kun juo lisää.

Kuulostaako tähtitieteeltä? Ei se ole, kokeilkaa vaikka. Ottakaa yöpöydälle vesilasi. Jos ette yön aikana ole heränneet juomaan, niin juokaa lasillinen vettä heti aamun alkajaisiksi. Näin minä teen aamuisin heti herätessäni. Pitäkää juomapulloa/vanhaa limupulloa, tai mitä ikinä töissä mukana ja muistakaa hörpätä siitä aina välillä. Toi vesipullo systeemi on siksi hyvä, kun esim.puolenlitran pullosta huomaa aina, paljon päivän aikana on tullut juotua. Itse juon vettä töissä keskimäärin litran päivässä. Sali/treenipäivinä nestettä menee vielä normaalia reilummin, helposti litra lisää. Pyrin juomaan päivässä ainakin sen pari litraa vettä, harrastin urheilua, tai en. Täten aineenvaihduntakin pysyy vilkkaana ja kuona-aineita lähtee virtsan ja hikoilun mukana pois elimistöstä.

Sivulla on muutenkin ihan hyvä kirjoitus terveydestä, jos englanti yhtään taipuu. Itse jaksoin (ylläri) lukea puolet ja sitten lopahti into. En oo mikään ihan paras englannissa. :D

Säännöllinen veden juonti pitää myös kylläisempänä. Välillä jos luulen, että tekee mieli napostella jotain, tai tunnen pientä nälkää, se saattaakin olla vain jano. Juodessani lasin vettä, huomaan, että nälän tunne lähtikin pois. Tämä ei siis todellakaan ole mikään laihdutus keino/kehotus, että ruokailuja pitää pitkittää vettä juomalla, ei mitään sellaista! Vaan tarkoitan, että turhan usein sitä menee (itsekin välillä) jääkaapille kaivamaan jotain suuhun pantavaa, vaikka monesti se mielihalu onkin vain jano! :D Niin tyhmältä kuin se kuulostaakin, niin totta se on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan, kiitos kommentistasi! :)