tiistai 4. helmikuuta 2014

Lattiaremontti

Markus ja Jenna hommissa

Meillä on ollut nyt pe-ma menossa lattiaremontti. Hiottiin siis ystäväpariskunnan avustuksella ja vuokrakoneilla vanha tammipuinen lautaparketti, joka oli hiottu jo ainakin kerran aiemmin. Hiomapintaa ei ollut enää jäljellä, kuin noin kolme-neljä milliä! Mutta tulipahan hiottua. En koskenut itse tuohon isoon koneeseen yhtään, hioin vain reunahiomakoneella ja lakkasin-ystävien avustuksella.  Meitä oli neljä tyyppiä ja kaikki teki kaikkea. Kukaan meistä ei ole peukalo keskellä kämmentä. :)

Tässä kuvaa vanhasta lattian kusenkeltaisesta sävystä ja puhdas, kertaalleen hiottu parketti.
Hiottiin parketti 40, 60, 80, 100 ja 120 karkeuksisilla laikoilla.
Kesti ihan hyvin, eikä palanut puhki mistään kohtaan. Pistän valmiista lattiasta kuvat sitten myöhemmin, kunhan vahat ovat kuivuneet. Sävytettiin lattia läpikuultavan valkoiseksi, Osmo Colorin lattiavahalla, sävyllä Kuusi.

Mie maski päässä :D

Meitsi hommissa. Juoksupaita päällä, kun en töiden jälkeen kerennyt vaihtamaan vaatteita missään välissä. :D

Oltiin evakossa rempan ajan H:n vanhemmilla, onneksi heillä on iso talo, mihin me mahdumme vastaavissa tilanteissa, jos on remppaa menossa tms. Tosin muiden remonttien aikana ollaan asuttu kotona, mutta nyt kun kaikki huoneiden lattiapinnat oli hiottu auki, paitsi keittiö - jossa oli meidän kolmion Kaikki tavarat! Siis tavaraa oli lipastojen päälläkin, lattiasta kattoon. Nostettiin mm.lipastojen päälle sohva ja muuta vastaavaa. Ei jäänyt montaa rakoa enää, mihin tavaraa olisi saanut mahtumaan.

Jenna vahaamassa lattiaa. Levitettiin vaha mohairlastalla, vaikka ohjeena oli matalanukkaisella telalla. Telasta olisi mielestämme jäänyt vain raitoja helpommin lattiaan, niin näin tyttöjen kesken päätettiiin vetää tuolla lastalla. 

Makuuhuoneesta kuvaa kerran vahattuna.
Vedettiin värivahaa yksi kerros ja eilen vedin läpinäkyvää vahaa yhden kerroksen. 
Kaksi kerrosta ainakin suositellaan laitettavaksi, jos mahdollista ja tuntuu että on tarpeellista, kolme.
Meillä ei ole isoja koiria ja aikaa odotella, että vahakerrokset kuivuvat, niin vedetään se suositeltu kaksi kerrosta.

Eteinen, johossa on vuorokauden kuivunut sävyvaha.
Mielestäni yhdestä kerroksesta tuli jo niin peittävä, ettei toista kerrosta todellakaan tarvitse. Jos olisimme vetäneet toisen kerroksen, ei puun oma sävy olisi päässyt juuri ollenkaan kuultamaan vahan läpi, joka ei ollut tarkoituksemmekaan. Halusimme, että puu näkyy vahasta läpi, ettei lopputulos näytä maalatulta.
Harmi kun kuva on niin huono ja heikossa valaistuksessa kännykkäkameralla otettu, ettei tuosta näy kunnolla lattian ulkonäköä.
Eteisessä, olohuoneessa ja pienemmässä makuuhuoneessa on todella vanha lautaparketti, jossa on lautojen välissä rakoja ja puu on muutenkin elänyt. Lattian aikoinaan laittanut hemmo ei ole liimannut parkettia lattiaan kiinni (eikä aina pidäkään, kunhan pohja on tasainen) eikä hän ollut repinyt muovimattolattiasta betoniin kiinni jäänyttä vanhaa liimaa pois, Eikä hän ollut laittanut äänieristettä parketin alle (ihan päin persettä tehty siis), niin joistakin kohtia lattia taipuu alaspäin, siitä päältä kävellessä, koska pohjatyöt on aikoinaan tehty niin huonosti.
Tässä projektissa säästi kuitenkin sen pari tonnia helposti, että ihan mielellään kestin tällä TALVILOMALLANI tämän muutaman päivän rypistyksen. :D Hieno loma, heti perjantaina iltapäivällä aloitettiin hiominen ja eilen sain vedettyä sen läpinäkyvän vahan keskipäivällä. Annetaan sen vahan kuivua muutama päivää, kun lähdetään Lappeenrantaan tänään iltapäivällä. Noissa vahoissa lukikin, että kaksi viikkoa kestää, että vaha on täysin kuivunut. 24tuntia kestää, että vaha on pölykuiva ja siihen pystyy vetämään uuden kerroksen. Kaikki näistä riippuu siitä, miten paksun kerroksen on vetänyt, miten puu imee vahaa itseensä ja mikä ilmankosteus-ja lämpötila sisällä on.

5 kommenttia:

 1. Huh, kovan homman olette tehneet. Uskon, että lopputulos on varmasti makea :) Teillä on kyllä hyvät kaverit, kun auttaa tuollaisessa urakassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuli hieno! :)
   Ollaan itse oltu muutama päivää auttamassa heitä muutossa/siivoamisessa/uuden asunnon remontoinnissa, että niin sen pitää mennäkin, kun tekee toiselle palveluksen-saa itse takaisin palveluksen. ;)

   Poista
  2. No näinhän se on! Ja kyllähän kavereita mielellään auttaakin :)

   Poista
  3. Kyllä, niin auttaakin. :)

   Poista
 2. Jaaoin tän fb:ssä yhelle lattiarempasta kiinnostuneelle kaverille

  VastaaPoista

Asialliset kommentit julkaistaan, kiitos kommentistasi! :)