torstai 26. kesäkuuta 2014

Maksupäätteen hankkiminen toiminimelle

Miksi elämä on niin kallista? Miksi kaikki maksaa niin paljon? Miksi Suomessa kaikesta joutuu maksamaan niin kovat verot ja miksi yrittäjiäkin verotetaan niin kovalla rahalla ja silti sanotaan, että yrittäjiä tarvitaan Suomeen lisää? Jos yrittäjyys kannattelee Suomea, eikö pienyrittäjiä pitäisi tukea vähän enemmän? Miksi kaikesta pitää tehdä aina niin vaikeaa? En yhtään ihmettele, kun niin moni jättää hakematta starttirahaa ja luovuttaa yrittäjyyden alkumetreillä, tai ei edes uskalla kokeilla, vaikka mieli tekisi. 


Kaikki on jotenkin niin sekavaa ja hankalaa. Ja kallista. Joka tuutista tulee erilaista tietoa ja informaation välitys ei toimi virastojen välillä. Monesta asiasta olen joutunut soittamaan useaan otteeseen, lähettämään monta kertaa kaiken maailman laskelmia ym.eri henkilöille, kun ne eivät ole menneet perille sille henkilölle, jolle olisi pitänyt. Jokaiselle viranomaiselle joutuu selittämään samat asiat. Edes maksupäätteen hommaaminen ei ollut ihan helppoa, vaikka niin voisi luulla. Ensin minulle sanottiin toiminimeä perustaessa, että kaupparekisteriin ei tarvitse ilmoittautua. Ei edes selitetty, että jos haluat liittyä, se mahdollistaa sinulle sen, että saat maksupäätteen hommattua itsellesi, muussa tapauksessa et saa. Minulle kerrottiin vain, että kaupparekisteri tekee yritykselle nimensuojan. Muuta etua siitä ei ole. Ajattelin ettei nimensuojaa tarvitse Ilana Johansson tmi:lle. Suomessa ei käsittääkseni elä toisia saman nimisiä, kuin minä.

Kun marssin ostamaan maksupäätettä leasing-sopparilla, minun toiminimen tietoja ei löytynyt tietojärjestelmästä. Kun itse tajusin kysyä, että vaikuttaako se, etten ole vielä ilmoittanut itseäni kaupparekisteriin, myyjä osasi sanoa että se varmasti juurikin on siitä kiinni. Heidän koneensa ei löydä mitään tietoa minusta kun en ole kaupparekisterissä. Soitin Ytj:hin ja kysyin miten pääsen liittymään nopeiten. Minun piti tulostaa paperiversio Y6-lomakkeesta ja laittaa rasti ruutuun kaupparekisteriin liittymisestä. Sitten kaverini kotiin (joka oli lähempänä liikettä, jossa asioin maksupääteasioilla) maksamaan 105e lasku siitä, että Ytj merkitsee toiminimeni kaupparekisteriin ja tulostin kuitin maksutapahtumasta. Tämän jälkeen marssin lomakkeen ja kuitin kanssa takaisin liikkeeseen ja he tekivät minulle sopparin maksupäätteestä käsin, koska heidän koneensa ei tulisi löytämään tietojani vielä aikoihin järjestelmästään. Tämän jälkeen menin kotiin kirjoittamaan lapun, jossa pyydän kiireistä käsittelyä Ytj:llä kaupparekisteri ilmoitukselleni. Pistin paperit kuitteineen kuoreen ja marssin ostamaan ykkösluokan postimerkin ja tiputin kirjeen laatikkoon. Se lähtisi liikkeelle vasta seuraavana päivänä. Mitään yllämainituista ei voinut sähköisesti lähettää, vaan piti tulostaa lomake ja kuitti ja lähettää ne paperiversiona. En voi uskoa että nämäkin asiat joutuu nykypäivänä vielä tekemään paperiversioina. Mutta näin se vain on.

Kun soitin Ytj:n palvelupuhelimeen, ystävällinen nainen puhelimen päässä ei ymmärtänyt miksi en saisi maksupäätettä hankittua ilman kaupparekisteri-ilmoitusta, mutta kun sanoin että näin asia vain on, hän hiljeni. Sain kuulla, että käsittelyaika kyseiselle asialle tällä hetkellä on noin 20 työpäivää. Kuukausi!!!!! Hitto kuukausi! Minun pitäisi kuukausi tehdä hoitolassa töitä ilman maksupäätettä! Suurin osa asiakkaista maksaa kortilla nykyään. Luulin että menen vain liikkeeseen ja pistän sen tilaukseen. Luulin saavani sen muutaman päivän sisällä. Ei, en saa.

Seuraavana päivänä käppäilin 5minuuttia myöhässä yrityspankkiin avaamaan yritystilin ja tekemään kaikki sopimukset, joita maksupäätteen rahaliikennettä varten tarvitsen. Ystävällinen pankkitäti hymyillen kysyi, mitä minä haluan. Sanoin etten itsekään tiedä ja että minulle sanoltiin maksupäätteen välittäjältä, että tänne pitäisi tulla. Nainen katsoi kulmien alta ja kysyi epäluuloisena: "ai sinut neuvottiin seuraavaksi tulemaan tänne, vaikka et ole vielä kaupparekisterissä?"
Justiinsa näin! Vastasin. 
Nainen sanoi, ettei pysty tekemään juurikaan mitään valmiiksi. Kirjoitimme tunnin aikana kuitenkin sopimukset valmiiksi siten, että ei tarvite muuta kuin lähettää ne silloin, kun näen, että Ytj on merkinnyt tmi:ni kaupparekisteriin. Vasta sen jälkeen voimme tehdä kauppiassopimuksen Netsin kanssa ja kun he ovat käsitelleet sopimuksen, saan sieltä jotain tunnareita, jotka ilmoitan maksupäätteen välittäjälle ja sitten he voivat asentaa tunnukset sirulle, jotta rahaliikenne ohjautuu oikealle tilille. Sen jälkeen he lähettävät maksupäätteen minulle. 

Kuulostaako yksinkertaiselta? Ei minustakaan. Olen ollut välillä ihan pää pyörällä, että miten helvetissä kaikki voi olla niin hankalaa?!? Niin kuin ihan oikeasti! Miksei voi vain mennä yhteen paikkaan ja sanoa, että haluaisin perustaa yrityksen ja maksupäätteen, jotta saan laskutettua asiakkaita? Se olisi kai liian helppoa.

Tässä vain yksi esimerkki kaikesta sählingistä mitä tässä nyt viimeisen kahden viikon aikana (eilen ja toissapäivänä siis) on tapahtunut. Sitä ennen kirjoitin: liiketoimintasuunnitelman, kannattavuuslaskelman ja kustannuslaskelman. Nyt olen vakuutusyhtiön kanssa vääntänyt eilen ja tänään vakuutuksia kuntoon ja sumplinut omien säästöjen kanssa, että miten saan ne riittämään tässä aloitus vaiheessa. Miten saan kaiken hommattua lopputilistä saamillani rahoilla? Helppoa ei ole ja ihan kaikkea en edes saa, mitä tarvitsisin. Joten kuiten tässä alkuun pääsen kuitenkin. Ehkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan, kiitos kommentistasi! :)