tiistai 9. syyskuuta 2014

Lähes kusetuksen uhriksi joutuminen

Tänään kävi jännä juttu. Tämä kannattaa teidän lukea: 


Ainahan varoitellaan, miten pitää olla tarkkana seteliautomaatilla ja peittää oma tunnuslukunsa. Pitää myös olla varovainen, kenelle luovuttaa omat sosiaaliturvatunnuksensa loppuosalla ja varsinkin erityisen tarkkana silloin, jos joku pyytää nettipankkitunnuksia. 

Mitä minulle sitten tänään kävi? 
Olin menossa Myyrmäen Osuuspankin käteistalletus automaatille. Ovella päästin pariskunnan lapsensa kanssa minua ennen sisälle, kohtelias kun olen. Pariskunta meni itsepalveluautomaatin luokse, työnti korttinsa sisään, näpytteli oman tunnuslukunsa ja tämän jälkeen kone pyytää poistamaan maksukortin koneesta ja syöttämään haluamat setelit ja kolikot. Tässä vaiheessa, kortin koneesta pois vedettyään pariskunta ystävällisesti hymyillen ohjasi minut pisteelle. He poistuivat ovesta välittömästi. 
Katsoin hölmistyneenä automaattia, jossa ensimmäinen teksti joka silmiini osui oli: SYÖTÄ SETELIT
Aloin lukemaan ylhäältä saakka näytöllä olevaa tekstiä ja yläosassa luki: tili tunnistettu
Tässä vaiheessa viimeistään alkoi hälytyskellot soimaan. Jos en olisi katsonut ylempänä olevaa tekstiä ja olisin vain kiireisenä mennyt ja syöttänyt automaattiin käteiseni, olisi rahat menneet jonkun muun tilille, kuin omalleni. Peruutin maksutapahtuman ja aloitin alusta, oman korttini tunnistamisella.

Siirsin rahat tililleni ja sain kuitin maksutapahtumasta. Kuitissa ei näy edes tilinumeroa, johon maksu on siirretty. Mistä saisin selville, jos rahat olisivat menneet ihan toisen henkilön tilille, kuka henkilö on saanut rahani?
Tarkistin tilan, jossa käteistalletus automaatti sijaitsee. Kyllä, sieltä löytyy valvontakamera. Toisaalta mitä se takaa? Löytyykö niin helposti valvontakameran mukaan henkilö, jonka tilille rahat olisivat menneet? Toisaalta, kyllähän pankki löytää ehkä tilin, jolle summa on siirtynyt, koska osaisin itse sanoa kellonajan ja summan, mitä siirsin. Mieleeni juolahti myös se, että kyseinen henkilö olisi myös voinut väittää, että on itse siirtänyt tämän summan tilillensä. Valvontakamera kuvaa selkää, ei näytöllä tapahtuneita tapahtumia. Kumpaa pankki tässä tilanteessa uskoisi?

Alla TalletusOtto Kysymyksiä ja vastauksia sivuilta kopioitu teksti, kohta seitsemän: turvallisuus:

7. Miten turvallisuus on huomioitu TalletusOtto-automaateilla?
TalletusOtto-automaatit ovat erittäin turvallisia:
  • Asiakas tunnistetaan sirukortilla ja talletus menee aina korttiin liitetylle tilille.
  • Automaatit on sijoitettu hyvin valaistuihin tiloihin ja niissä on kameravalvonta.
  • Setelit voi syöttää yhtenä nippuna, jonka saa nopeasti automaatin suojaan.
  • TalletusOtto-automaatit ovat turvatekniikaltaan huomattavasti kehittyneempiä kuin esimerkiksi vanhanaikaiset yösäilöt.

Valvontakameran kuvastakaan ei välttämättä olisi mitään hyötyä. Itse muistan henkilöistä vain sen, että eivät puhuneet suomea, eivät olleet suomalaisia, enkä ymmärtänyt sanaakaan mitä he puhuivat. Toki jos kyseessä oli "varkauden yritys" myös suomalaiset olisivat yhtä hyvin voineet yrittää tätä. Ei pelkästään maahanmuuttajat/pakolaiset/mitä lie ulkomaalaisia. Ehkä olen sitten vähän rasisti kun heti ensimmäisenä tulee mieleen, että yrittikö pariskunta vain kusettaa minun rahojani. Mene ja tiedä. En pidä itseäni rasistina. Kuten sanoin, yhtä hyvin supisuomalainen olisi voinut yrittää samaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan, kiitos kommentistasi! :)